Ozon Tedavisi

Ozon oksijenin triatomik kararsız bir formudur. Kimyasal ve endüstriyel kullanım için üretilen güçlü bir oksitleyecidir. Ozonun  karakteristik bir kokusu vardır. Hava ve su için dezenfektan olarak, mumun, tekstilin ve yağların beyazlatılmasında, ansatüre yağlı asitlerin pelarjonik ve diğer asitlere ozonolizisinde, mürekkebin yapımında, katalist olarak, suyun tat ve koku düzeltilmesinde, soğuk depolarında küf ve bakteri önleyici olarak ve beyazlatıcı ajan olarak kullanılmıştır 

Oksijen ise  kokusuz, renksiz ve tatsız bir gazdır. Yaşamı sağlar. Yanıcı değildir, fakat aktif olarak yanıcı materyallerin yanmasını sağlar. Havada yanmayan bazı materyaller oksijende yanacaktırlar. Havada yanan materyaller oksijende daha canlı yanmaktadır. 

Fırtınalardan salınan elektrik akımı ozonun doğal oluşum yollarından biridir. Ozon oksijen molekülü elektrik akımı aldıktan sonra iki oksijen atomuna ayrılır, ayrık atomlar diğer moleküllere bağlanması ile O3 oluşur.

Klinikte kullanılan Ozon Jeneratörleri ile Ozon Üretimi Atmosferik havadaki oksijen konsantrasyonu değişken olduğu için medikal ozon saf medikal oksijenden üretilir. 

Ozon terapisi, veya daha spesifik olarak, major ozonlu otohemoterapi (O3-AHT), yaklaşık 40 yıldır kullanılmaktadır. Alman kimyager Christian Friedrich Schönbein ozon terapisinin babası olarak kabul edilmektedir (1840). Elektrik akımını sudan geçirdiğinde değişik bir koku ortaya çıkmıştır ve eski greek kelimesi ozein (odor)’den esinlenerek ozon adını vermiştir. 

1974’te ilk ozon terapisi Wolff tarafından yayımlanmıştır. 

Etki Mekanizmaları 

Ozon terapisi beyaz kan hücrelerinin üretimini sitümule etmektedir. Bu hücreler vücudu virüslerden, bakterilerden, mantarlardan ve kanserden korumaktadır. Eğer bu hücreler oksijenden mahrum kalırsa işlev gösteremez. Etkenleri elimine etmede ve hatta normal, sağlıklı hücrelere saldırmada (alerjik reaksiyonlar) başarısız olurlar. 

Kanda oksijen seviyeleri ozon uygulamasından sonra uzun periyotlar boyunca yükseltmektedir; sonuç olarak, alerjilerin desensitize olma eğilimi vardır. – İnterferon seviyeleri anlamı artmıştır. Bu da Viral enfeksiyonlara karşı etkisini göstermektedir.

Ozon terapi Tümor Nekroze Edici Faktörün (TNF) üretimini situmüle eder. TNF vücut tarafından bir tümor büyürken üretilir. Yani tümör oluşumunu da inhibe edici özelliği bulunmaktadır.

 Ozon terapisi düşük konstrasyonda çoğu bakteriyi öldürür. 

Ozon tüm mantar türlerine karşı etkilidir

Ozon anti-neoplastiktir.(Antitümöral).  Bu ozonun yeni doku büyümesini inhibe ettiği anlamına gelir çünkü hızla büyüyen hücreler önceliklerini kendilerini ozondan koruyan enzimlerin üretimi alanına değiştirir. Kanser hücreleri hızlı bölünen hücrelerdir ve ozon tarafından inhibe edilir. -,

Ozon arteriyal plağı okside eder. Hem arteriosklerozisdeki hem de arthrosklerozisdeki plağı yıkar. Bu ozonun geniş ve hatta küçük damarlardaki tıkanmaları temizleme eğilimde olduğu anlamına gelir. Bu yetmezlik olan organlarda daha iyi doku oksijenasyonuna izin verir. – 

Ozon kırmızı kan hücrelerinin fleksibilitesini ve elastikiyetini arttırır. Antioksidandır.

 

Ozonun kullanılan üç uygulama şekli majör otohemoterapi, minör otohemoterapi ve rektal uygulamadır. Diğer uygulamalar lokal uygulamalardır. 

 Major Ozon terapinin uygulandığı durumlar; 

Genel kullanım alanları 

Hastalıklardan korunma, Hücre yenilenmesi

Kronik yorgunluk ve Bağışıklığı güçlendirme

Fibromiyalji, Kas hastalıkları

Baş ağrısı, Migren

Arteriyal dolaşım problemleri,

İmmunyetmezlik ve immun dengesizlikler 

Kanser hastalarında destek tedavi 

Virus kaynaklı hastalıklar (özellikle hepatit C, corona virüs, influenza, herpes virüs vb)

Alerjiler, KOAH, Astım, Solunum problemleri

İnflamatuar durumlar Romatizmal hastalıklar Eksternal ülserler ve cilt lezyonları vb.

Onkolojik Hastalıklar

Uykusuzluk, Depresyon,

 Kilo kaybı veya Obezite

Antiaging, Detoks vb.

 

  • Rektal insuflasyon:İshal, İBS hastalıkları, Proktit,Kolit,Major otohemoterapi için olan tüm endikasyonlarda kullanılır. 
  • Minör otohemoterapi: Allerjiler Akne, fronkül Kanser destek terapisi olarak yapılır. Ozon aşısı da denilir.
  • Torbalama veya lokal uygulamar: Dekübit ülserleri (Bası yaraları),  Kötü iyileşen yaralar Diabetik gangren ve yanıklarda, diyabetik ayakta kullanılır.
  • İntraartiküler(eklem içi) enjeksiyon : Kireçlenme, Gonartroz Diğer eklemlerin artrozu, Romatoid artritde destek tedavisi olarak yapılır.

. Ozon terapi kontrendikasyonları 

Hamilelik ve Glukoz-6-fosfat-dehidrogenaz eksikliği (favism)

  • En sık kullanılan Major otohemoterapi;  Kişiden alınan yaklaşık 50-100 cc  kan, ozona dayanıklı sitratlı şişelerde Ozon jeneratörü tarafından o an üretilen aynı miktar  ozon gazı ile karıştırılır ve bir damara bu ozonla karışık kan geri verilmek suretiyle uygulanır.

işlem ortalama 20-25 dakika sürmektedir. Major ozon uygulamalarının ardından genelde minör uygulama da yapılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir